nedeľa 23. októbra 2011

Červené curry Penang/Penang red curry

Moja láska k Thajskej kuchyni vždy narastie o niečo viac, keď opäť vyskúšam nový recept. Dobrý recept na červené curry som googlila už dlhšie. Na moje prekvapenie som náhodne narazila na recept, ktorý absolútne predčil moje očakávania. Dokonalá kombinácia tradičnej Thajskej chuti so štipkou Malajzie, Barmy a dokonca Indie. Kombinácia korenín ma na prvý pohľad prekvapila, ale výsledkom je dokonalé červené curry, ktoré poteší každého mlsného stravníka.


Potrebujeme:

červená curry pasta - 
5-6 PL paradajkového pretlaku, 3-4 malé šalotky, 5 veľkých strúčikov cesnaku, 4-5 cm kus čerstvého zázvoru, 2-3 malé červené chilli papričky, 3 PL BIO sójovej omáčky, 5 PL rybacej omáčky (Fish sauce), 1/2 ČL morskej soli, 1,5 PL červenej papriky, 1,5 PL mletého chilli, 2PL mletého zázvoru, 1ČL korenia turmeric, 1,5 PL rímskeho kmínu (cumin - pozor nie je to obyčajný kmín!), 3 ks Kaffir limetových listov, 1 ČL škorice, 1/2 ČL mletého muškátového oriešku, 1/2 ČL mletého klinčeku, šťava z 1 citróna, 3-4 PL hnedého cukru

Ostatné prísady na červené curry - 
2 veľké kuracie prsia, 300 g čerstvých šampiónov, 1 konzerva bambusových výhonkov, 1 konzerva baby kukuričiek, 2 hrste mladých fazuľových luskov, 1 veľká konzerva kokosového mlieka, 1 kocka miso bujónu (dá sa nahradiť vývarom, alebo obyčajným bujónom, len pozor na množstvo soli)

Postup:

Všetky prísady na curry pastu si dáme do vyššej misky. Prípadne ja to nahádžem do džbánu s rovným okrajom a ponorným mixérom všetko dôkladne rozmixujem na pastu pridáme trocha kokosového mlieka a 1 PL vody aby bola pasta trochu redšia. Pozor aby vám nezostali v celku kusy zázvoru, cibule a cesnaku, pasta musí byť rozmixovaná do jemna. Pastu môžete použiť hneď, prípadne odložiť v uzavretej nádobe v chladničke max 48 hodín. Do veľkého voku si dám 3 PL rastlinného oleja a vlejeme doň curry pastu. Necháme prehriať aby sa uvoľnila všetka tá úžasná vôňa. Zalejeme vývarom a do pripravenej omáčky pridáme na kocky nakrájané kuracie prsia, šampióny, bambusové výhonky, kukuričky a fazuľky. Varíme tak 25 minút, kým je všetko tak akurát uvarené. Nevaríme príliš dlho aby zostala zeleninka chrumkavá. Na konci pridáme kokosové mlieko a necháme prevrieť. A to je všetko. Podávame s jazmínovou ryžou a posypeme čerstvým koriandrom.

Dobrú chuť :)