nedeľa 4. decembra 2011

Cheesecake s horúcimi malinami/Cheesecake with hot raspbery sauce

Ideálny spôsob ako zahnať chmúrne myšlinky, depresiu, či zlú náladu je niečo upiecť. Kedže som mala v chladniče už dlhšie 4 kelímky syra Lučina, tak môj výber bol jasný... cheesecake. Recept na tento fantastický koláč som dostala od kamošky, je to v podstate veľmi jednoduchý zákusok a nechápem celkom presne prečo sa na neho vždy tak dlho odhodlávam... Ale vy sa nebojte a určite si ho vyskúšajte :)

Cheesecake s horúcimi malinami/Cheesecake with hot raspbery sauce




Potrebujeme:

(tortova forma s priemerom 24cm)
Cheesecake: 2 balenia maslových sušienok (nie Bebe keksy, ale tie voňavé ozajstné maslové keksy), 200 g masla, 4 x 100 g syra Lučina, 1 kyslá smotana, 3 vajíčka + 1 žĺtko, 1,5 ČL vanilkovej esencie, 250 g práškového cukru, 200 ml mlieka, 1 balenie Zlatého klasu
Horúce maliny: 200 g mrazených malín, 1/2 dcl vodky, 4 PL cukru, 1 ČL masla 

Postup:
Na úvod si rozdrvíme sušienky. Ja to drvím tĺčikom na mäso, pričom aby som minimalizovala bordel, tak sušienky dám do mikroténového vrecka a v ňom to roztlčiem na jemno. V mikrovlnke si dám roztopiť maslo a primiešam do drvených sušienok. Mali by sa tvoriť také hrudky - zlepence. Do tortovej formy dáme papier na pečenie a na dno popritlačáme sušienkovú zmes. Korpus dáme zapiecť od vyhriatej rúry na 180°C na 10 minút. Medzitým si začneme pripravovať krém. Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu. Lučinu si dáme do misy a ručným mixérom s dvoma metličkami začneme šľahať. Pridáme práškový cukor. Nezľaknite sa Lučina zreaguje a bude riedka.  Pridáme smotanu a vanilkovú esenciu. Šľaháme na malých otáčkach a nepreháňame to. Nechceme totiž primiešať do cheesecakeu veľa vzduchu, aby nebol samá bublina. Nech sa len pekne ingrediencie spoja a nakoniec vidličkou primiešame vajíčka. Nechajte odstáť aby bublinky vyšli na povrch. Na koniec budeme pridávať puding. V 1/3 studeného mlieka si rozmiešame pudingový prášok. Zvyšné mlieko privedieme do varu a potom do neho opatrne vlejeme zmes s pudingovým práškom. Puding by nemal byt úplne tuhý aby sa dal primiešať do syrovej zmesi. Nechajte ho len mierne vychladnúť a potom primiešajte do zvyšku krému. Korpus sme medzičasom vybrali z rúry. Nalejeme na neho krém. Celú tortovú formu dôkladne obalíme alobalom, pretože koláč budeme piecť vo vodnom kúpeli. Rúru si predhrejeme na 160°C. Pripravíme si plech a do neho vložíme obalenú (vodotesnú) tortovú formu. Do plechu potom nalejeme dva poháre vody. Vložíme do rúry a pečieme tak 35 minút. Rúru neotvárame počas pečenia. Po dopečení je dôležité aby koláč chladol postupne. Najprv v rúre, potom na drese a až na záver ho dajte do chladničky na 24 hodín. Podávať môžete s čerstvým ovocím, posypané čokoládou, alebo si pripravte horúce maliny.  Postup je jednoduchý na troške masla si rozpustíme cukor, prileje vodku a pridáme mrazené maliny. Necháme len roztopiť a dôkladne prehriať. Cheesecake prelejeme horúcimi malinami a môžme mlsať. Dobrú chuť :)







5 komentárov:

  1. mňam Deniska, krááásny sa ti podaril! a s malinami, to musela byt kulinarska basen :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vyzera ukazkovo, a tie horuce maliny, uzasna predstava na jazyku!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. konecne food blog na urovni, dakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujem Dzenn, taky komentar vzdy potesi :D:D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Deniska vzdy ked vidim ten tvoj cheesecake, zacnu sa mi zbiehat slinky :) mam pre teba nieco na mojom blogu :)

    OdpovedaťOdstrániť