nedeľa 18. septembra 2011

Čerešňová štrúdľa z lístkového cesta s mandľami / Cherry strudel from puff pastry with almonds

Z leta mi v mrazničke ostali čerešne ako príjemná spomienka ne jedno letné poobedie strávené na záhrade na Devíne, kde sme sa do prasknutia tlačili všemožným čo práve dozrelo - jahody, maliny, čerešne, moruše... 

Kedže leto je fuč napadlo ma pripomenúť si ho ľahkým dezertom. A tak som sa rozhodla pre štrúdľu. Keďže na hádzanie a naťahovanie pravého štrúdľového cesta si zatiaľ netrúfam, tak som zvolila jednoduchšiu cestu a kúpila klasické a už vyvaľkané lístkové cesto. 




Potrebujeme:
1 lístkové cesto, 500 - 600 g vykôstkovaných čerešní (aj zavárané, ktoré zlejeme zo šťavy), 30 g strúhanky,  60 g mletých mandlí, 50 g hnedého cukru, 1/2 ČL vanilkovej esencie, nastrúhaná pomarančová kôra, 1 vajíčko na potretie a mandľové lupienky, alebo posekané mandle na posypanie

Postup:
Keďže som mala čerešne zmrazené, tak som sa rozhodla ich najprv v hrnci na slabučkom ohni rozmraziť, priliala som trocha vody a pridala som 2 PL cukru, vanilkovú esenciu a pomarančovú kôru, aby čerešne chytili tú správnu chuť. Nechala som ich v náleve vychladnúť a potom som vodu zliala. Ostali teda len čerešne s jemnou vôňou vanilky a pomaranča. Tie som v mise zmiešala s hnedým cukrom, strúhankou a mletými mandľami. Plnka bola tým pádom hotová. Cesto som mala už rozvaľkané, takže stačilo na stred po dĺžke naložiť plnku, potrieť okraje rozšľahaným vajíčkom a cesto po dĺžke preložiť z oboch strán cez plnku. Potom uzatvoriť boky a prekotiť na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby bol okraj cesta na spodu. Potrieť z vrchu vajíčkom a posypať sekanými mandľami a je to. Pečieme na 200° v teplovzušnej rúre cca 20 minút. Výborná je teplá s trochou šľahačky, alebo vanilkovej zmrzliny... Mňam :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára