piatok, 16. septembra 2011

Slaný koláč s cuketkami, baklažánom a mozzarellou

Konečne prichádza jeseň :) Teším sa na všeličo možné, ale najviac asi na prechádzky so psami v popadanom lístí v Horskom parku, zakončené olovrantom v horárni... Okrem delikátnych čokoládových mafinov, tam totiž pečú aj rôzne druhy slaných koláčov. Inšpiratívne kombinácie, ktoré zakaždým zaplnia bruško a polahodia chuti. 

Dnes som sa teda rozhodla upiecť jednoduchý a ľahký slaný koláč, ktorého príprava trvá aj s pečením asi pol hodinu.

"Slaný koláč s cuketou, baklažánom a mozzarellou"


Potrebujeme:
1 rozvaľkané lístkové cesto, 1 malá cuketka, 1/2 baklažánu, 3 PL paradajkovej drte /alebo kečupu/, 3 strúčiky cesnaku, 1 balenie mozzarelly, 100 g strúhanej goudy, soľ, čerstvé mleté korenie, sušené oregano, olivový olej a 1 vajíčko na potretie okrajov

Postup:
Lístkové cesto najradšej kupujem už rozvaľkané, nakoľko je to jednoduchšie ako sa snažit vlastnoručne vyvaľkať obdĺžnik. Odporúčam teda, najmä ak nemáte čas :) 
Cesto položíme na dosku a jemne si naznačíme okraj cesta na ktoré nebudeme dávať plnku. Vzniknutý vnútorný priestor potrieme paradajkovou drťou, alebo kečupom, v ktorom sme rozmiešali prelisovaný cesnak. Na cesto ukladáme za sebou na tenko nakrájané kolieska baklažánu a potom ďaľšiu vrstvu tak isto nakrájanej cuketky. Mozzarellu len rozmrvíme medzi prstami a rovnomerne rozhodíme po koláči a vrch zasypeme strúhanou goudou. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a zvyšok vajíčka rovnomerne vylejeme na koláč. Na konci len posypeme soľou, korením a oreganom a na záver jemne pokvapkáme olivovým olejom. Dáme piecť na 200°v teplovzdušnej rúre na 20 minút. 

Dobrú chuť :)






1 komentár:

  1. Kolac vyzera a isto aj chuti skvelo!:) Ja ho zvyknem robit na ratatouille sposob (baklazan, cukina a paradajka + parmezan + tymian)..

    OdpovedaťOdstrániť