nedeľa 13. novembra 2011

Dusené hovädzie s hráškom/ Beef stew with green peas

Toto jedlo má môj manžel veľmi rád. Aj keď spomínam si aj na to, keď mi tvrdil že "mäso na šťave" moc nemusí. Asi záleží na akej šťave to mäsko je, že áno :) Tento recept som objavila už dávno, ale zatiaľ sa na blogu neobjavil, takže ho pridám a verím že ním spravíte radosť svojim rodinným príslušníkom aj vy.



Dusené hovädzie s hráškom/ Beef stew with green peas

Potrebujeme:
800 g hovädzieho mäsa (roštenka/zadné bez kosti), 2 stredne veľké cibule, 2 hrnčeky mrazeného hrášku, 3-4 vajíčka uvarené natvrdo, 1 bambino, 2 ČL červenej papriky, 1 sušená chilli paprička, 1 PL soli, 2 PL kečupu, 5 guličiek nového korenia, 3 guličky čierneho korenia, 1/2 ČL mletej škorice a olej


Postup:
Na oleji si speníme nakrájanú cibuľu, zaprášime červenou paprikou a pridáme na rezančeky nakrájané mäso. Rýchlo orestujeme aby sa mäso zatiahlo a zalejeme vodou tak, aby bolo mäso úplne ponorené. Ochutíme koreninami, kečupom, škoricou. Škoricu určite nevynechajte, na konci ju nie je cítiť, ale dodá jedlu jedinečnú chuť. V tejto fáze nesolíme! Ja všetky dusené mäsá robím v tlakovom hrnci a výsledok je vždy dokonalý a v dokonale krátkom čase. Takže zavriem kuchtu a nechám to celé 10 minút riadne syčať. Potom opatrne stiahnem z ohňa, nechám odtlakovať a potom otvorím. Otvorené to dám opäť na oheň a pridám hrášok, posolíme. Varíme ešte asi 5 minút a na záver pridáme natvrdo uvarené, na osminky nakrájané vajíčka a na zahustenie a dochutenie omáčky pridáme celý tavený syr bambino.
Ako prílohu odporúčam klasickú opekanú tarhoňu. Robím ju na veľkej panvici, kde na troche oleja tarhoňu najprv opečiem do zlatohneda a zalejem horúcou vodou tak aby bola voda asi 1 cm nad tarhoňou. Zakryjem pokrievkou a na slabom ohni nechám tak 5 minút variť. Potom už len odstavím a nechám dojsť. Tarhoňa sa krásne "napije" a tak za 15 minút bude voda úplne preč. Servírovať to môžete aj s nastrúhaným tvrdým syrom. Je to fakt skvelé jedlo. Vyskúšajte :)




4 komentáre:

  1. Mnam, tarhona a masko na stave, milujem to:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jejo, taka obmena klasiky. Dala by som si. (a moj chlap urcite tiez :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. jaaaj tarhonu ja milujeeem, mnaaaaaaaaaam

    OdpovedaťOdstrániť
  4. dobry oldschool :) na skole som tarhonu nemala rada, ale teraz mam na nu zrazu chut ked vidim toto. a myslim, ze by aj malej chutila tak musim vyskusat...

    OdpovedaťOdstrániť