pondelok 21. novembra 2011

Čoko-orecho tekvicový koláč/Choc-nut pumpkin bars

Čo z druhej polovice tekvice? To bola otázka po dokončení rizota s pečenou tekvicou a baby špenátom. Dezert bol jasnou voľbou. Navyše som sa chystala na druhý deň na výlet do Nitry na výstavu psov, kde sme úspešne s mojou malou Babe odbehali naše prvé ukážky agility. Chcela som spraviť radosť aj našim kamarátom z klubu Agility Pedigree Bratislava. Tak sa aj stalo, voľba padla na chutný tekvicový koláč plný kúskov čokolády a orieškov.



Potrebujeme:
2,5 šálky hladkej múky (môžete použit aj celozrnnú múku, alebo špaldovú), 1 ČL prášku do pečiva, 1/2 ČL sódy bikarbóny, 1/2 ČL soli, 2 ČL mletej škorice, 1/2 ČL mletého klinčeka, 1/4 ČL mletého nového korenia, 1/4 ČL mletého muškátového oriešku, 1 šálka roztopeného masla, 1,5 šálky hnedého cukru, 2-3 šálky tekvicového pyré, 2 vajíčka, 1,5 ČL vanilkovej esencie, 1,5 šálky nalámaných čokoládových kúskov,  1,5 šálky nasekaných a opečených pekanových orechov (alebo vlaškých)



Postup:
Predhrejte si teplovzdušnú rúru na 190 °C. Vo väčšej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, sódou bikarbónou, pridajte koreniny a soľ. V druhej miske vymiešajte roztopené maslo s cukrom. Postupne pridajte tekvicové pyré. Jeho príprava spočíva v tom, že si na kocky nakrájanú tekvicu upečiete v rúre na 200°C cca 20 minút. Tekvica je potom mäkká a dá sa krásne roztlačiť vidličkou, alebo vymixovať. Nechajte vychladnúť až potom pridajte do cesta. Ďalej do zmesi pridajte po jednom vajíčka a vanilkovú esenciu a vymiešajte. Začnite primiešavať suché ingrediencie až budete mať vláčne cesto. Na záver pridajte kúsky čokolády a orechy (pekanové orechy som nasekala a dala na 7-8 minút na sucho piecť do trúby, rozvoňajú sa).  Cesto by malo byť mierne tekuté, aby sa dalo naliať na vymastený a vysypaný plech. Potom to už len dáme piecť na 35 minút a je to. Podávame posypané práškovým cukrom, prípadne preliate čokoládou.

Práve som si uvedomila, že už dlho som nedala na blog fotky ako sa má moje ZOO. Tak tu je pár podarených záberov... Badoo&Babe and pink pig :)



Rizoto s pečenou tekvicou a baby špenátom/Risotto with roasted pumpkin and baby spinach

Jesenná tekvicová sezóna ešte neskončila, takže s mojim  aktuálnym príspevkom ani nie som veľmi "out of date". Hľadala som ľahký recept s pečenou tekvicou, to bolo zadanie :) Tak som trošku googlila a hľadala medzi tisíckou opakujúcich sa tekvicových polievok a prívarkou, a plnených tekvíc... a našla som. Ideálne ľahké jedlo plné chuti a k tomu aj relatívne jednoduché na prípravu. Tak a bolo to jasné...

"Rizoto s pečenou tekvicou a baby špenátom"

Potrebujeme:
1 až 1,5 kg oranžovej tekvice nakrájanej na kocky, 2 PL olivového oleja, 1 liter vývaru (zeleninový/mäsový), 1 cibuľa, 2 veľké strúčiky cesnaku, 1,5 šálky ryže Arborio (ja som použila nelúpanú BIO ryžu na rizoto), 1,5 šálky baby špenátu, 1/4 šálky parmezánu, 1/4 šálky opražených píniových orieškov, 1,5 ČL čerstvého mletého čierneho korenia a na podávanie parmezán a čerstvú bazalku

Postup:
V predhriatej rúre (teplovzušná na 200°C) si najpr dáme upiecť tekvicové kocky jemne pokvapkané olivovým olejom. Ja som ich piekla tak 15 - 20 minút. Kto chce aby kúsky zostali v rizote v celku, radšej pečte len 12 minút. Ja mám rada keď je tekvica upečená ako na pyré. Medzitým si zohrejeme vývar, alebo zalejeme bujónovú kocku vriacou vodou a pripravíme si tým vývar na zalievanie ryže. V hrnci v ktorom budeme nakoniec celé rizoto miešať si dáme zohriať olej a opečieme na ňom nakrájanú cibuľku a pretlačený cesnak. Pridáme prepláchnutú ryžu a rýchlo opečieme kým ryža začne jemne voňať. Potom zalejeme 1 šálkou vývaru. Na miernom ohni varíme ryžu a postupne ako sa vývar vstrebáva prilievame po ďalších šálkach vývar až kým sa ryža celkom neuvarí. Celkovo trvá varenie ryže na rizoto až do 40 minút. Keď je ryža uvarená "al dente" tak ako by na správne rizoto mala byť, pridajte pečenú tekvicu, opečené píniové oriešky, baby špenát a parmezán a všetko premiešajte. Dokoreňte a dosoľte podľa vlastnej chuti. Podávajte zasypané parmezánom a nasekanou bazalkou. 









nedeľa 13. novembra 2011

Dusené hovädzie s hráškom/ Beef stew with green peas

Toto jedlo má môj manžel veľmi rád. Aj keď spomínam si aj na to, keď mi tvrdil že "mäso na šťave" moc nemusí. Asi záleží na akej šťave to mäsko je, že áno :) Tento recept som objavila už dávno, ale zatiaľ sa na blogu neobjavil, takže ho pridám a verím že ním spravíte radosť svojim rodinným príslušníkom aj vy.



Dusené hovädzie s hráškom/ Beef stew with green peas

Potrebujeme:
800 g hovädzieho mäsa (roštenka/zadné bez kosti), 2 stredne veľké cibule, 2 hrnčeky mrazeného hrášku, 3-4 vajíčka uvarené natvrdo, 1 bambino, 2 ČL červenej papriky, 1 sušená chilli paprička, 1 PL soli, 2 PL kečupu, 5 guličiek nového korenia, 3 guličky čierneho korenia, 1/2 ČL mletej škorice a olej


Postup:
Na oleji si speníme nakrájanú cibuľu, zaprášime červenou paprikou a pridáme na rezančeky nakrájané mäso. Rýchlo orestujeme aby sa mäso zatiahlo a zalejeme vodou tak, aby bolo mäso úplne ponorené. Ochutíme koreninami, kečupom, škoricou. Škoricu určite nevynechajte, na konci ju nie je cítiť, ale dodá jedlu jedinečnú chuť. V tejto fáze nesolíme! Ja všetky dusené mäsá robím v tlakovom hrnci a výsledok je vždy dokonalý a v dokonale krátkom čase. Takže zavriem kuchtu a nechám to celé 10 minút riadne syčať. Potom opatrne stiahnem z ohňa, nechám odtlakovať a potom otvorím. Otvorené to dám opäť na oheň a pridám hrášok, posolíme. Varíme ešte asi 5 minút a na záver pridáme natvrdo uvarené, na osminky nakrájané vajíčka a na zahustenie a dochutenie omáčky pridáme celý tavený syr bambino.
Ako prílohu odporúčam klasickú opekanú tarhoňu. Robím ju na veľkej panvici, kde na troche oleja tarhoňu najprv opečiem do zlatohneda a zalejem horúcou vodou tak aby bola voda asi 1 cm nad tarhoňou. Zakryjem pokrievkou a na slabom ohni nechám tak 5 minút variť. Potom už len odstavím a nechám dojsť. Tarhoňa sa krásne "napije" a tak za 15 minút bude voda úplne preč. Servírovať to môžete aj s nastrúhaným tvrdým syrom. Je to fakt skvelé jedlo. Vyskúšajte :)




Rýchla polievka Minestrone/ Quick minestrone soup

Aj keď vačšinou a oveľa radšej varím z čerstvých surovín, niekedy som rada keď objavím kvalitný polotovar, ktorý je možné mať ako zálohu v mrazničke a kedykoľvek použiť. Tak som dnes ocenila mrazenú zeleninovú zmes na polievku Minestrone, ktorú som kúpila ešte dávnejšie v sieti Lidl. Úplne skáčem radosťou keď otvorím sáčok a v ňom sú veľké krásne farebné kúsky zeleniny. Táto zmes obsahuje veľké kúsky mrkvy, zemiakov, cukiny, celeru ale aj pórik, bielu fazuľu, zelené fazuľky, mangold, hrášok, paradajky... jednoducho všetko čo má správna Minestrone mať.


Potrebujeme:

1 balenie mrazenej zeleniny na Minestrone (prikladám aj obrázok obalu), 2 šalotky, 2 strúčiky cesnaku, 1 konzerva lúpaných paradajok, vetvičku tymiánu, čerstvé mleté korenie, 1 PL hnedého cukru, morská soľ, 1 ČL práškového chilli, 1 BIO zeleninový bujón, olivový olej, čerstvá bazalka a koriander, cestoviny podľa chuti a parmezán na posypanie


Postup:
Na olivovom oleji si speníme šalotku a na tenké plátky nakrájaný cesnak, vsypeme celé balenie zeleniny, jemne osmáhneme a prilejeme horúci zeleninový bujón a pridáme lúpané paradajky. Necháme variť tak 25 minút a potom dochutíme koreninami, okrem čerstvých byliniek. Necháme ešte 10 minút dovariť a počas toho si uvaríme cestovinu podľa chuti. Ja som dala klasické vaječné fliačky, ale kľudne to môže byť čokoľvek čo máte radi. Polievku odstavíme a dochutíme ešte čerstvými bylinkami, bazalkou a koriandrom. Podávame posypané parmezánom... Dobrú chuť želám :)