"Čokoládový koláč s rumovými slivkami/Chocolate cake with rum plums"
Potrebujeme:
1 balíček sušených sliviek, 120 g vysokopercentnej čokolády (dbajte naozaj na kvalitu), 20 g kakaa, 50 g masla + na vymazanie formy, 170 g hnedého trstinového cukru, 4 bielky z L vajec, 80 g múky (celozrnná/bezlepková/ alebo obyčajná hladká), 1,5 ČL mletej škorice, 1 ČL vanilkovej esencie, 0.5 dcl rumu (hnedý rum/ alebo tradičný Um)
Postup:
Predhrejeme rúru na 190°C. Kakao, nalámanú čokoládu, maslo, 3/4 cukru a 1 dcl horúcej vody rozpustíme vo vodnom kúpeli na čokoládovú hmotu a ochutíme vanilkovou esenciou. Hmotu odložte aby trocha vychladla. Z bielok si ušľahajte polotuhý sneh a postupne do neho primiešajte cukor, múku, škoricu (múku so škoricou je dobré preosiať). K bielkam zľahka primiešajte aj čokoládovú hmotu, aby sa všetko spojilo. Cesto vylejte do okrúhlej (tortovej) formy, ktorú sme pred tým vystlali papierom na pečenie a vymazali maslom. Na vrch cesta naukladajte sušené slivky, ktoré sme pred tým na pol hodinku namočili v rume aby pekne zmäkli a chytili arómu. Povrch cesta ešte môžete pokvapkať rumom a možete dať piecť. Pečieme 25 - 30 minút. Koláč bude na povrchu chrumkavý, v strede vláčny a slivky s rumom mu dodávajú jedinečnosť. Odporúčam, u mňa zatiaľ nesklamal nikoho :):)
super recepty urcite sa budem inspirovat
OdpovedaťOdstrániťvyzera super! 100% vyskusam!
OdpovedaťOdstrániťPerfektní! Téměř bez mouky, to se mi líbí. Musí to být úžasná dobrota :-)
OdpovedaťOdstrániťP.
Musím souhlasit :) Nominovala jsem tvůj blog na ocenění na mém blogu :)
OdstrániťVelka vdaka Jani :) tesim sa z toho moc :)
OdstrániťHned bych si dala.
OdpovedaťOdstrániťPecka, určite skúsim, díky :)
OdpovedaťOdstrániťmáš u mě nominaci na Versatile Blogger Award :-)
OdpovedaťOdstrániťLucie dakujem velmi pekne za nominaciu, velmi si to vazim :)
OdstrániťVčera som ho piekol, výborný.
OdpovedaťOdstrániťja som ho prave dala do truby. Recept som trochu obmenila, miesto esecie som dala vanilkovy cukor a o tolko menej cukru krystaloveho, dala som donho 4 vajcia a do cesta aj zltka a prasok do peciva a slivky som pouzila cerstve - zamrazene a odpocivali v rume niekolko hodin. Takze uz som zvedava .. :-)
OdpovedaťOdstrániťVyborny, ale uplne cierny od tej cokolady a kakaa...a tvoj na obrazku je svetlohnedy...ten moj chuti ako cokoladove brownies so slivkami ; )) Cukru som dala o polovicu menej.
OdpovedaťOdstrániť