pondelok 21. novembra 2011

Čoko-orecho tekvicový koláč/Choc-nut pumpkin bars

Čo z druhej polovice tekvice? To bola otázka po dokončení rizota s pečenou tekvicou a baby špenátom. Dezert bol jasnou voľbou. Navyše som sa chystala na druhý deň na výlet do Nitry na výstavu psov, kde sme úspešne s mojou malou Babe odbehali naše prvé ukážky agility. Chcela som spraviť radosť aj našim kamarátom z klubu Agility Pedigree Bratislava. Tak sa aj stalo, voľba padla na chutný tekvicový koláč plný kúskov čokolády a orieškov.



Potrebujeme:
2,5 šálky hladkej múky (môžete použit aj celozrnnú múku, alebo špaldovú), 1 ČL prášku do pečiva, 1/2 ČL sódy bikarbóny, 1/2 ČL soli, 2 ČL mletej škorice, 1/2 ČL mletého klinčeka, 1/4 ČL mletého nového korenia, 1/4 ČL mletého muškátového oriešku, 1 šálka roztopeného masla, 1,5 šálky hnedého cukru, 2-3 šálky tekvicového pyré, 2 vajíčka, 1,5 ČL vanilkovej esencie, 1,5 šálky nalámaných čokoládových kúskov,  1,5 šálky nasekaných a opečených pekanových orechov (alebo vlaškých)



Postup:
Predhrejte si teplovzdušnú rúru na 190 °C. Vo väčšej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, sódou bikarbónou, pridajte koreniny a soľ. V druhej miske vymiešajte roztopené maslo s cukrom. Postupne pridajte tekvicové pyré. Jeho príprava spočíva v tom, že si na kocky nakrájanú tekvicu upečiete v rúre na 200°C cca 20 minút. Tekvica je potom mäkká a dá sa krásne roztlačiť vidličkou, alebo vymixovať. Nechajte vychladnúť až potom pridajte do cesta. Ďalej do zmesi pridajte po jednom vajíčka a vanilkovú esenciu a vymiešajte. Začnite primiešavať suché ingrediencie až budete mať vláčne cesto. Na záver pridajte kúsky čokolády a orechy (pekanové orechy som nasekala a dala na 7-8 minút na sucho piecť do trúby, rozvoňajú sa).  Cesto by malo byť mierne tekuté, aby sa dalo naliať na vymastený a vysypaný plech. Potom to už len dáme piecť na 35 minút a je to. Podávame posypané práškovým cukrom, prípadne preliate čokoládou.

Práve som si uvedomila, že už dlho som nedala na blog fotky ako sa má moje ZOO. Tak tu je pár podarených záberov... Badoo&Babe and pink pig :)



4 komentáre:

  1. Denis, krasni su ti tvoji psici. A kolacik musel byt velmi chutny! Co nan hovorili priatelia z klubu?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. pochvalovali si :D pytali si recept, to je vacsinou znak ze naozaj chutilo, ked sa potom recept variuje a opakuje a siri dalej :D z toho mam radost :) a havkaci su moje zlaticka... :) a dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  3. no neviem, upiekol som to ale na toho psa sa ten kolac nepodobal

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hahaa :) tak verim ze aj ked sa nepodobal tak chutil :))

    OdpovedaťOdstrániť