nedeľa 29. mája 2011

Provensálska paradajková polievka

Do tretice paradajková...


"Provensálska paradajková polievka"

Potrebujeme:
1 konzerva lúpaných paradajok, 1 konzerva paradajkového pretlaku, 5-6 ks baby karotiek, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku. 2 malé vetvičky tymiánu, 1 bobkový list, 5-6 lístkov čerstvej bazalky, 1 l vody, cayenské korenie, čierne korenie, soľ a hnedý cukor, 1,5 lyžice olivového oleja a opražené mandľové lupienky

Postup:
Na olivovom oleji si opražíme na drobno nakrájanú cibuľku a nakrájaný cesnak. Pridáme lúpané paradajky a pretlak. Zalejeme vodou a pridáme bobkový list a tymián. Pridáme na malé kolieska nakrájanú baby karotku, prípadne jednu strednú mrkvu. Varíme až kým je mrkva mäkká. Pred koncom pridáme nakrájanú bazalku (necháme si niečo aj na posypanie hotovej polievky) a dochutíme soľou, korením a cukrom. Necháme ešt pár minút prejsť varom a potom polievku odstavíme a vymixujeme ručným mixérom. Podávame s opraženými mandľami a čerstvou bazalkou, kto chce polievku jemnejšiu môže si pridať ešte lyžičku bieleho jogurtu. Dobrú chuť :)

Milovaná paradajková polievka

Paradajkové polievky sú moje obľúbené a vyžívam sa v tom akými rôznymi spôsobmi sa dajú uvariť. Na kitchenZOO ste už zaregistrovali recept na Tomato&Cilantro Soup, teraz pridám dva ďaľšie recepty. Zaručene je každá z polievok úplne iná, aj keď základ majú rovnaký.


"Tradičná paradajková so syrom"

Potrebujeme:
1 veľká konzerva paradajkového pretlaku, 3-4 klinčeky, 1 ks škorice, 1 gulička nového korenia, 3-4 pol. lyžice hnedého cukru, 1 čaj. lyžička soli, 2 pol. lyžice masla, 1 pol. lyžica hladkej múky a voda (1,5 l), na posypanie odporúčam klasický syr gouda alebo eidam

Postup:
Do hrnca si dáme maslo a speníme na ňom múku. Svetlú zásmažku si zalejeme vriacou vodou a dôkladne premiešame habarkou aby bola polievka hladká. Do hrnca hodíme koreniny a necháme variť tak 20 minút. Koreniny pekne pustia chuť aj vôňu. Pridáme pretlak a tiež habarkou do hladka rozmiešame. Osolíme a osladíme podľa chuti. Naozaj odporúčam klasický tvrdý syr, neskúšajte to pokaziť parmezánom. Kto má rád trocha zmenu, tak odporúčam údený tvrdý syr, to je naozaj mňam :)

sobota 28. mája 2011

Koláč z lesného ovocia ako ho nepoznáte

Tento koláč som objavila na internete, keď som sa pokúšala zúžitkovať dve ingrediencie: mrazené lesné ovocie a kokosové mlieko. Hľadala som recept, ktorý by tieto dve ingrediencie obsahoval a bol by rýchly. A našla som a podelím sa s ním, lebo je netradičný a zaújimavý... :)




Potrebujeme:
300 - 400 g mrazeného lesného ovocia (opäť mi nedá nespomenúť, že to najlepšie nájdete v potravinách Lidl), 6 pol. lyžíc hnedého cukru, 15 g masla, 85 g bezlepkovej múky, 1 čaj. lyžičku mletej škorice, 4 vajíčka, 400 ml kokosového mlieka, 3-4 pol. lyžice ovocného sirupu, 1/2 čaj, lyžičky kukuričného škrobu


Postup:
Predhrejeme si rúru na 210°C (teplovzdušnú). Mrazené ovocie nasypeme rovno do maslom vymazanej misy v ktorej budeme koláč piecť. Posypeme veľkou lyžicou cukru. Múku so škoricou preosejeme a pridáme cukor. V ďaľšej miske si rozmiešame vajíčka s kokosovým mliekom a primiešame múkus cukrom a škoricou. Cesto bude riedke ani sa to veľmi nedá nazvať cestom, ale nebojte sa toho a nalejte to do zapekacej misy rovnomerne na ovocie. Pečieme tak 40 minút. Koláč sa mi pri pečení z nejakého dôvodu trošku odul, ale netreba sa toho zľaknúť, vrátil sa potom ako som ho vybrala z trúby. Je to veľmi ľahký koláč, kedže obsahuje len veľmi malé množstvo múky. Ako polevu si na panvici zohrejte sirup s trochou vody, zahustite škrobom a oslaďťe. Môže byť fajn ešte do polevy pridať badián, alebo škoricu aby sa chuť ešte zvýraznila... Ideálne je podávať teplé s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Ham&Eggs on English muffins


Inšpirácia na nedeľné raňajky. Pravé anglické muffiny som objavila v Marks&Spencer, čo ma nesmierne potešilo, lebo na mojich cestách v zahraničí tvorili súčasť jedálnička takmer každý deň. Vyskúšajte vynikajúce raňajkové menu, ktoré vás dokonale zasýti...

Potrebujem:
4 ks Original English muffins, 4 vajíčka, 4 plátky šunky, strúhaný tvrdý syr (Gouda, Eidam, Ementaler), maslo


Postup:
Na panvici si roztopíme trošku masla a položíme si plátky šunky, mierne opečieme a opatrne na každý plátok šunky rozbijeme vajíčko. Ak sa bojíte že sa vám to nepodarí spraviť, tak je na to dobré použiť panvicu na lievance. Ja mám rada keď bielko je tuhé a žĺtko mierne tekuté, preto to prikrývam pokrievkou a nechám dorobiť. Pred koncom ešte každý kúsok posypte syrom a je to. Muffiny som rozkrojila a opiekla v toastovači. Do každého muffinu dáme ham&eggs so syrom a je to :)

Chicken Pad Thai

Thajské jedlo má v sebe obrovské čaro... Čo ma ale fascinuje úplne najviac je úžasná jednoduchosť prípravy. Nie je tomu inak ani v prípade tradičných rezancov Pad Thai. Neváhajte a vyskúšajte toto fantastické voňavé, rýchle a zdravé jedlo.


Potrebujeme:
1/2 balenia hrubých ryžových rezancov, 4 jarné cibuľky, malá konzerva bambusových výhonkov, 2 kuracie prsia, 4 pol. lyžice rybacej omáčky (Fish sauce), 6 pol. lyžíc limetovej šťavy, 1 čaj. lyžička cayenského korenia, 2-3 pol. lyžice oleja, 1 čaj. lyžička sézamového oleja, koriandrová vňať a 50 g solených arašidov


Postup:
Dáme si zovrieť vodu do rýchlovarnej konvice. Rezance si dáme do väčšej misky a zalejeme ich vriacou vodou. Necháme 4 - 5 minút postáť a potom scedíme a úplne ochladíme pod studenou vodou. Necháme odkvapkať. Medzitým si nakrájame mäso na menšie rezance, cibuľku na kolieska a scedíme si bambusové výhonky. Omáčku pripravíme z rybacej omáčky, limetkovej šťavy a cayenského korenia, dôkladne premiešame a všetko si pripravíme ku sporáku, pretože celá príprava trvá len pár minút. Ešte si  tiež nasekáme, alebo pomelieme arašidy. Vo woku si potom rozpálime olej aj s troškou sézamového, dodá jedlu viac orieškovú vôňu. Na olej hodíme mäso a veľmi zprudka opečieme (naozaj len pár minút), pridáme rezance a potom cibuľku, bambusové výhonky a všetko prelejeme omáčkou. Stále na prudkom ohni všetko rýchlo orestujeme a prehrejeme. Na konci pridáme polovicu nasekaných arašidov a koriandrovú vňať a ešte pár krát premiešame. Naozaj minútová príprava a môžeme podávať s plátkom limetky a posypané arašidmi. Dobrú chuť :)

utorok 10. mája 2011

Dlžím vám brownies :)

Dlho sa tu nič neudialo, ale tak odpustíte mi dúfam. Práca nepustí a kedže varenie ma zatiaľ neživí, tak musím túto krásnu činnosť, ktorú zbožňujem odsúvať na druhú koľaj. Mám našťastie v rezerve niekoľko skvelých receptov, ktoré som v poslednej dobe vyskúšala, ale nestihla som zverejniť.

Jeden z nich je úžasný recept na čokoládové brownies s polevou. Určený je pre labužníkov, ktorým nestačí tá hromada čokolády, ktorá ide do cesta, ale potrebujú aj niečo naviac - smotanovo čokoládovú polevu.

"Čoko brownies s čoko polevou"

Cesto: 120 g vysokopercentnej kvalitnej čokolády, 115 g masla, 200 g hnedého cukru, 1 čajová lyž. vanilkovej esencie, 2 veľké vajíčka, 90 g hladkej múky, 1/4 čajovej lyž. soli
Poleva: 90 g kvalitnej čokolády (môže byť aj menej percentná), 80 ml šľahačkovej smotany, 1 polievková lyž. masla

Na cesto roztopíme čokoládu s maslom nad horúcou parou. Keď je zmes roztopená pridajte cukor a odstavte z ohňa. Premiešajte a nechajte mierne vychladnúť. Keď je zmes vlažná pridajte vanilkovú esenciu a vajíčka. Nakoniec primiešajte múku preosiatu s trochou soli. Nalejte zmes na papierom vystlaný malý plech alebo tortovú formu. Upečte na 165 °C cca 25 minút.

Na polevu si opäť nad horúcou parou roztopíme čokoládu a pridáme šľahačkovú smotanu a maslo. Dôkladne premiešame aby bola zmes jemná. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a natrieme na upečený a mierne vychladnutý brownie.

Eto vsjo... strašná dobrotka to je s vanilkovou zmrzlinou. Tento typ brownies je skvelý aj chladený, takže ho veselo dajte zachladiť a potom konzumujte. Tak to bolo mňam, že som ani nestihla fotiť, takže pripájam fotky z netu :)