štvrtok 10. februára 2011

Chutne zdravo jednoducho...

Po niekoľko dňovej odmlke opäť prispievam do mojej kulinárskej ZOO :) Dôvody boli jednoduché, nedostatok času na varenie a nedostatok času na písanie niečoho iného, ako boli maily klientom, spolupracovníkom, dodávateľom, potenciálnym dodávateľom, potenciálnym klientom a tak...

Tri dni som odkladala prípravu jedného z mojich najobľúbenejších receptov. Je to jeden z prvých receptov vôbec, čo som sama varila a čo som si najmä sama vymyslela. Preto mám k tomuto jedlu špeciálny vzťah. Robím ho už dobrých 10 rokov :)

"Chutné, zdravé a jednoduché špenátové lasagne"


Potrebujete len pár ingrediencií:
lasagnové pláty, 17 ks (do podlhovastej zapekacej misy), mrazený listový špenát, 4 - 5 strúčikov cesnaku, Feta syr, gouda alebo iný tvrdý syr, oregano, soľ, čierne korenie, olivový olej a maslo.

Postup je easy, na troške oleja si dáme rozmraziť do hrnca špenát, na úplne najslabšom ohni, zakryté necháme postupne rozmraziť, odstavíme, osolíme, okoreníme a pridáme vytlačený cesnak.


Na šporák si postavíme veľký hrniec, v ktorom predvaríme lasagne. V tomto prípade odporúčam predvariť aj také na ktorých je uvedené, že sa nemusia predvárať, nakoľko tieto lasagne sa "nemočia" v bešameli, ani v žiadnej omáčke a mohli by ostať tvrdé a nedorobené. Predvarenie lasagní nie je nič zložité, len je potrebné dodržať pár zásad. Vodu privedieme do varu, osolíme a pridáme pár kvapiek oleja. Lasagne vkladáme po jednom na seba. Tým že prejdú olejovým povrchom vytvorí sa na nich povlak, vďaka čomu sa neprilepia. Voda musí neustále vrieť. Sem tam ich premiešame, tak aby sme sa ubezpečili, že sa nelepia. Dôležité je aj použiť naozaj veľký hrniec, dosť vody a nenahádzať tam viac ako tých 17 ks lasagnových plátov. Lebo ak ich príliš zaťažíte riskujete zlepenie... Varíme ich len do 5 minút, tak aby len zmäkli, nemusia sa uvariť.


Zapekaciu misu potrieme olejom. Lasagne zlejeme a dôkladne ochladíme pod tečúcou vodou. Ja zlejem horúcu vodu z hrnca a napustím tam studenú vodu, tak aby ostali lasagne úplne ochladené. Ak to neurobíte opäť riskujete zlepenie :) Potom si pripravím kuchynské papierové utierky a ako lasagne vyberám trocha ich osuším utierkou, aby z nich netiekla voda. Ukladám 4 pláty vedľa seba do misy. Na lasagne naložím 1/3 špenátovej zmesi a na to rozdrobím rukami 1/3 Feta syru, posypem oreganom a čiernym korením. Takto urobím ešte dve vrstvy, striedavo lasagne a náplň. Celé vrstvenie končí 5 ks lasagnových plátov, to je posledná vrstva. Odporúčam nechať pretŕčať okraje, tie sú po upečení veľmi chutné a chrumkavé a u nás je o ne vždy bitka :) Na záver už len posypem strúhaným syrom a na neho ešte poukladám hoblinky masla a dozdobím oreganom.



Do trúby na 190° na 20 - 25 minút, alebo až kým povrch pekne nezhnedne.

A už len dobrú chuť :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára