štvrtok 24. februára 2011

Trojnásobná trojitá trojka...

Každá porcia musí najprv absolvovať photoshooting a až potom sa môže jesť, toto pravidlo sa už u nás udomácnilo. Ešteže manžel rešpektuje moju vášeň pre jedlo :)

Za uplynulé obdobie som vyskúšala viacero receptov na veľmi chutné a hlavne jednoduché mäsité jedlá. Vyberie si každý... z 3 druhov mäsa, 3 druhov príloh a z troch druhov úplne odlišných chutí. Sledujem rôzne stránky a blogy a kuchárske weby a ocením keď nájdem recept na tradičné jednoduché jedlo. Všetci sa snažia pripravovať niečo špeciálne, exotické, zaujímavé a nové a pritom každý z nás si určite rád pochutná na niečom tradičnom, dostupnom, jednoduchom z domácich surovín. Niekedy sa inšpirujem dokonca aj školskou jedálňou... a prekvapivo aj porkm, ktorý som v jedálni z duše nenávidela  si doma pripavím podľa "babičkinho" receptu a výsledok je skvelý.

"Cesnakovo rozmarínové kura so zemiakovou kašou"

Potrebujeme:
1 celé kura, 4 lyžice olivového oleja, 5 - 6 strúčikov cesnaku, 3 vetvičky rozmarínu, vývar/voda, soľ
Zemiaková kaša ako príloha:
zemiaky, maslo, mlieko, soľ

Postup:

Kura nasolíme zvonku aj zvnútra, nebojte sa ho posoliť najmä zvnútra. Pripravíme si zmes olej, citrónová šťava, nasekaný rozmarín a na plátky nakrájaný cesnak. Zmesou potrieme kura a vačšiu časť cesnaku a tymiánu dáme dnu do kuraťa. Položíme na pekáč a podlejeme vývarom, alebo vodou. Dáme pozor aby na povrchu kuraťa neostali kúsky cesnaku, pretože pečením zhorknú, radšej ich hoďte do vody, tam pustia vôňu a chuť do šťavy. Kura dáme piecť na 170°zakryté asi 40 minút. Po 40 minútach otvoríme a necháme dopiecť do chrumkava. My máme radi keď je kura dopečené tak, že mäsko od kosti  samo odpadáva a prsia sú pekne červené. Takže ja dopekám ešte skoro 30 minút na 190°, prípadne pustím z vrchu gril, nech je to eňo ňuňo :)
Zemiaky uváríme do mäkka (nerozvaríme) v osolenej vode so štipkou kmínu, zlejeme vodu, pridáme maslo, a trošku teplého mlieka. Ponorným mixérom kašu rozmixujeme do hladka a dosolíme podľa potreby... 


"Hovädzie ala Stroganov alebo ako to máme radi s domácimi haluškami"

Potrebujeme:
500 g hovädzieho (roštenka/sviečkovica/zadné bez kosti), 1 väčšia cibuľa, 1 malá konzerva hrášku,
1 konzerva šampiňónov, 1 malá konzerva pretlaku, 5 ks malých sterilizovaných uhoriek, 2 lyžičky papriky, 1 lyžička škorice, 1 sušená čili paprička, 5 guličiek nového korenia, 1 kyslá smotana, soľ
Halušky ako príloha:
270 g hrubej múky, 90 ml mlieka, 1 vajce, 1/4 lyžičky prášku do pečiva, 150 ml vody, soľ

Postup:

Orestujeme cibuľu, pridáme červenú papriku a mäso nakrájané na rezance. Opečieme aby sa zatiahlo a podlejeme vodou, tak aby mäso bolo úplne vo vode. Ochutíme škoricou, novým korením, čili papričkou a pridáme pretlak. Ja dusím mäso v kuchte (tlakovom hrnci) tak je vždy mäkké a chutné a hlavne rýchlo. Zakryjem tlakovou pokrievkou a nechám tak 10 minút syčať. Odstavím, vypustím paru a opatrne otvorím. Pridám tam šampiňóny, hrášok a uhorky a osolím podľa chuti. Nechám už len dorobiť 5 minút zeleninku a na záver pridám kyslú smotanu, ktorú pred tým rozmiešam v troche tej teplej omáčky aby nedostala šok a neurobili sa hrudky. 

Halušky sú k tomu fakt mňam, aj keď je s tým trocha roboty navyše. Zmiešame v miske múku, prášok do pečiva, vajce, mlieko soľ a vodu. Cesto by malo byť také pol na pol, ani riedke ani husté. Do vriacej osolenej vody potom cez haluškovač pretlačíme halušky. Keď vyplávajú na povrch, vyberieme sitom do misky a premiešame s olejom, alebo roztopeným maslom aby sa nezlepili. 


"Bravčové karé na hríboch s ryžou"

Potrebujeme:
500 g bravčového karé bez kosti, 1 väčšia cibuľa, 2 konzervy šampiňónov, biele korenie, mletý kmín, korenie, múka, olej, soľ
Ryža ako príloha:
guľatá ryža, soľ, 2 strúčiky cesnaku, voda


Postup:
Nakrájané rezne si naklepeme, osolíme a okorením z oboch strán a poprášime múkou. Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme mäso, rýchlo opečieme, pridáme kmín a biele korenie a podlejeme vodou aby mäso bolo celé vo vode. Pridáme šampiňóny a zavrieme do tlakového hrnca. Necháme syčať tak 8 minút. Odstavíme, otvoríme a je to :) Popritom uvaríme ryžu s dvoma strúčikmu cesnaku. A už len dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára