štvrtok 24. februára 2011

Trojnásobná trojitá trojka...

Každá porcia musí najprv absolvovať photoshooting a až potom sa môže jesť, toto pravidlo sa už u nás udomácnilo. Ešteže manžel rešpektuje moju vášeň pre jedlo :)

Za uplynulé obdobie som vyskúšala viacero receptov na veľmi chutné a hlavne jednoduché mäsité jedlá. Vyberie si každý... z 3 druhov mäsa, 3 druhov príloh a z troch druhov úplne odlišných chutí. Sledujem rôzne stránky a blogy a kuchárske weby a ocením keď nájdem recept na tradičné jednoduché jedlo. Všetci sa snažia pripravovať niečo špeciálne, exotické, zaujímavé a nové a pritom každý z nás si určite rád pochutná na niečom tradičnom, dostupnom, jednoduchom z domácich surovín. Niekedy sa inšpirujem dokonca aj školskou jedálňou... a prekvapivo aj porkm, ktorý som v jedálni z duše nenávidela  si doma pripavím podľa "babičkinho" receptu a výsledok je skvelý.

"Cesnakovo rozmarínové kura so zemiakovou kašou"

Potrebujeme:
1 celé kura, 4 lyžice olivového oleja, 5 - 6 strúčikov cesnaku, 3 vetvičky rozmarínu, vývar/voda, soľ
Zemiaková kaša ako príloha:
zemiaky, maslo, mlieko, soľ

Postup:

Kura nasolíme zvonku aj zvnútra, nebojte sa ho posoliť najmä zvnútra. Pripravíme si zmes olej, citrónová šťava, nasekaný rozmarín a na plátky nakrájaný cesnak. Zmesou potrieme kura a vačšiu časť cesnaku a tymiánu dáme dnu do kuraťa. Položíme na pekáč a podlejeme vývarom, alebo vodou. Dáme pozor aby na povrchu kuraťa neostali kúsky cesnaku, pretože pečením zhorknú, radšej ich hoďte do vody, tam pustia vôňu a chuť do šťavy. Kura dáme piecť na 170°zakryté asi 40 minút. Po 40 minútach otvoríme a necháme dopiecť do chrumkava. My máme radi keď je kura dopečené tak, že mäsko od kosti  samo odpadáva a prsia sú pekne červené. Takže ja dopekám ešte skoro 30 minút na 190°, prípadne pustím z vrchu gril, nech je to eňo ňuňo :)
Zemiaky uváríme do mäkka (nerozvaríme) v osolenej vode so štipkou kmínu, zlejeme vodu, pridáme maslo, a trošku teplého mlieka. Ponorným mixérom kašu rozmixujeme do hladka a dosolíme podľa potreby... 


"Hovädzie ala Stroganov alebo ako to máme radi s domácimi haluškami"

Potrebujeme:
500 g hovädzieho (roštenka/sviečkovica/zadné bez kosti), 1 väčšia cibuľa, 1 malá konzerva hrášku,
1 konzerva šampiňónov, 1 malá konzerva pretlaku, 5 ks malých sterilizovaných uhoriek, 2 lyžičky papriky, 1 lyžička škorice, 1 sušená čili paprička, 5 guličiek nového korenia, 1 kyslá smotana, soľ
Halušky ako príloha:
270 g hrubej múky, 90 ml mlieka, 1 vajce, 1/4 lyžičky prášku do pečiva, 150 ml vody, soľ

Postup:

Orestujeme cibuľu, pridáme červenú papriku a mäso nakrájané na rezance. Opečieme aby sa zatiahlo a podlejeme vodou, tak aby mäso bolo úplne vo vode. Ochutíme škoricou, novým korením, čili papričkou a pridáme pretlak. Ja dusím mäso v kuchte (tlakovom hrnci) tak je vždy mäkké a chutné a hlavne rýchlo. Zakryjem tlakovou pokrievkou a nechám tak 10 minút syčať. Odstavím, vypustím paru a opatrne otvorím. Pridám tam šampiňóny, hrášok a uhorky a osolím podľa chuti. Nechám už len dorobiť 5 minút zeleninku a na záver pridám kyslú smotanu, ktorú pred tým rozmiešam v troche tej teplej omáčky aby nedostala šok a neurobili sa hrudky. 

Halušky sú k tomu fakt mňam, aj keď je s tým trocha roboty navyše. Zmiešame v miske múku, prášok do pečiva, vajce, mlieko soľ a vodu. Cesto by malo byť také pol na pol, ani riedke ani husté. Do vriacej osolenej vody potom cez haluškovač pretlačíme halušky. Keď vyplávajú na povrch, vyberieme sitom do misky a premiešame s olejom, alebo roztopeným maslom aby sa nezlepili. 


"Bravčové karé na hríboch s ryžou"

Potrebujeme:
500 g bravčového karé bez kosti, 1 väčšia cibuľa, 2 konzervy šampiňónov, biele korenie, mletý kmín, korenie, múka, olej, soľ
Ryža ako príloha:
guľatá ryža, soľ, 2 strúčiky cesnaku, voda


Postup:
Nakrájané rezne si naklepeme, osolíme a okorením z oboch strán a poprášime múkou. Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme mäso, rýchlo opečieme, pridáme kmín a biele korenie a podlejeme vodou aby mäso bolo celé vo vode. Pridáme šampiňóny a zavrieme do tlakového hrnca. Necháme syčať tak 8 minút. Odstavíme, otvoríme a je to :) Popritom uvaríme ryžu s dvoma strúčikmu cesnaku. A už len dobrú chuť!

piatok 18. februára 2011

Tomato&Cilantro soup

Absolútne nerozumiem jednej veci, prečo u nás ešte stále nie je populárna bylinka menom Cilantro, teda koriandrová vňať. Aj napriek tomu, že koriander, či už mletý, alebo celý dostanete takmer bez problémov. Je to jedna z najchutnejších bylín, prevonia, ochutí, ozvláštni snáď každý pokrm. Od šalátov, cez cestoviny, mäso aj polievky. Pritom si myslím, že nie je náročná ani na pestovanie, ani nie je nijak exotická, aby nemohla byť bežnou súčasťou v potravinách podobne ako trebárs petržlenová vňať. V Amerike si kúpite obrovský zväzok v každých bežných potravinách a v západnej Európe ju majú snáď na každom trhovisku... len u nás ju akosi stále ľudia neobjavili... Dúfam, že ten čas raz príde! Alebo keď konečne budem mať veľkú slnečnú terasu, tak si tam začnem túto vňať pestovať vo veľkom :)


Pred pár dňami som koriandrovú vňať objavila v potravinách v Auparku. Žiadna veľká výhra, pretože ako sa dalo čakať, ležala utlačená na okraji chladiaceho boxu, prevalcovaná ostatnými notoricky známymi vňaťami. Chuderka :( Zachránila som si jeden balíček a doma som ho po dôkladnom ošetrení dala zamraziť. Mrazím všetky bylinky, už nakrájané a potom len pridávam podľa potreby...

Včera som mala úplne strašnú chuť na paradajkovú polievku, Navyše môj manžel z posledného nákupu doniesol z nejakého dôvodu asi tak jeden a pol kila paradajok, ktoré sú podla mňa poživateľné len vymixované v polievke, alebo v omáčke, inak chutia ako umelá hmota :( Aj to som sa rozhodla do polievky kombinovať čerstvé paradajky s konzervovanými a pretlakom.


Postup:
Na olivovolm oleji osmáhneme pokrájanú šalotku a 2 - 3 strúčiky cesnaku, pridáme 2 lyžičky mletého kmínu a 1 lyžičku červenej papriky. Krátko orestujeme a pridáme nakrájané sparené a olúpané paradajky, 1 konzervu krájaných paradajok a 1 malú konzervu pretlaku. Pokiaľ budete mať v lete naozaj sladké zrelé paradajky, tak všetky konzervy môžete spokojne vynechať. Podlejeme vývarom, posypeme oregánom a sušeným koriandrom a necháme variť tak 25 - 30 minút. Kto má rád polievku sladkú môže pridať aj 2-3 lyžice hnedého cukru. Po dovarení odstavíme a mixérom vymixujeme. Nakoniec už len osolíme, okoreníme, pridáme štipku cayennskeho korenia a ešte trocha limetkovej šťavy. Tieto ingrediencie už používame podľa individuálnej chuti. Na záver pridáme veľkú hrsť čerstvej koriandrovej vňate. Podávame posypané parmezánom a ja som pridala ešte na zjemnenie malú lyžičku kyslej smotany.


Ako prílohu som si v rámci testovania rôznych druhov muffinov vybrala slané muffiny plnené sušenými paradajkami a posypané parmezánom. Boli k tomu dokonalé :)

streda 16. februára 2011

Príprava eventu "Tisic a jeden muffin"

Všetko to začalo mojou láskou k čokoládovým muffinom, čo majú v Horskom parku. Chodím tam venčiť mojich B&B a najkrajšie po prechádzke, je sadnúť si na slnečnú terasu a vychutnávať lahodnú kávu a čoko muffin. Tam niekde sa zrodila myšlienka, že chcem vedieť upiecť tie úplne najlepšie muffiny...

Preto som si na Vianoce darovala knižku "1 cesto 100 muffinov". Už po prelistovaní mi bolo jasné, že toto je presne pre mňa. Jednoduché, výstižné a s obrázkami. Každý recept je originálny, ale svojím spôsobom stále rovnaký. Rozličné variácie od dekadentne sladkých, cez ovocné a slané až po extra zdravé, to je presne ono... :)


Plánujem časom spraviť u nás doma stretnutie milovníkov muffinov s pracovným názvom "Tisíc a jeden muffin", kde budeme piecť a konzumovať všetky tie úplne najfantastickejšie muffiny. Takže teraz mi neostáva nič iné len zahájiť dvojfázový tréning. A budem piecť a piecť a piecť... A samozrejme potom fotiť a postovať a blogovať :)



Takže úvodný recept:
"Čoko muffiny s cukríkmi marschmallow"
Hrnčekový recept, jednoduchý ako facka. Stačí v miske zmiešať, 1,5 hrnčeka preosiatej hladkej múky , 1/2 hrnčeka hnedého cukru, 1 lyžica kypriaceho prášku, 1/2 hrnčeka kakaa, štipku soli a vmiešame aj cukríky marschmallow (ideálne tie malé čo sú určené na pečenie). V druhej miske zas rozšľaháme 2 veľké vajíčka, pridáme 1 hrnček mlieka a 6 lyžíc roztopeného masla. Ja som ešte pridala aj roztopenú mliečnu čokoládu asi 100g. Mokré ingrediencie potom vlejeme do suchých a premiešame. Netreba to šľahať len spojiť. Potom do formy naukladáme košíčky a vylejeme rovnomerne cesto. Šup s tým do vyhriatej rúry na 200° na cca 20 min. Po upečení vyberieme a necháme 5  minút vychladnúť. Vyberiem a môžme konzumovať. 



utorok 15. februára 2011

Kampaň za zelený Valentín!

Musím sa priznať, že včerajší sviatok svätého Valentína sme u nás doma nijak špeciálne neoslavovali. Ani si nepotrpím na nútené oslavovanie lásky jeden deň v roku, ktorý za mňa navyše niekto určil. Dôležitejšie sú podľa mna sviatky, ktoré si sami zvolíte za svoje osobné špeciálne dni. Myslím tým výročie svadby, či výročie zásnub a iné viac súkromné sviatky, kedy oslavujete vy a nie celý svet :)


Toľko červených srdiečok človek nevidí ani 24. septembra, čo je inak Svetový deň srdca...

Červená inak nie je vôbec moja farba, preto som sa rozhodla v tento, prehnane červený, sladký a komerčne romantický deň urobiť len niečo ľahké a podľa možnosti zelené :)

Dôležité je povedať, že manžel bol nakupovať. Volal mi, že čo má kúpiť, tak som odpovedala, na čo máš chuť. Nákup teda obsahoval: 2 fľaše medajlového rosé, 4 druhy rôznych syrov s rôznymi plesňami, kelímok tých najväčších olív a paradajky, sušené aj čerstvé... no proste typický nákup hladného človeka :) Ale musím povedať, že mám rada keď nakupuje, pretože kúpi úplne iné produkty ako mám vo zvyku ja a tým pádom si rozširujem obzory, čo je nové na trhu. Takže hodnotím to veľmi pozitívne!

Moje menu teda muselo korešpondovať s týmto nákupom. Preto som zvolila jednoduché, ľahké a k tomu krásne zelené guacamole. Recept mám od kamarátovej manželky a dostal sa ku mne prostredníctvom statusu na Facebooku, takže thank you Mr. Zuckerberg.


"Guacamole"
1 zrelé avokádo ošúpem a roztlačím vidličkou, pridám nadrobno nakrájanú malú cibuľu a sparenú, olúpanú a nakrájanú paradajku. Ochutím jedným strúčikom cesnaku, soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Tieto ochucovadlá pridávam postupne, až kým to je úplne mňam. Treba to vyvážiť, tak odporúčam naozaj trpezlivé ochucovanie...



A to rosé bolo k tomu naozaj veľmi chutné, príjemná ovocná chuť ružového vína sa dopĺňala s jemne pikantým nádychom cesnakového guacamole. Odporúčam podávať s talianskou bagetou... Enjoy :)

sobota 12. februára 2011

Zo života...

Pred nedávnom som dostala naozaj vtipný mail... Neznášam reťazové maily a hromadne posielané obrázkové prezentácie, ktoré sa vláčia po mailových schránkach a asi to o mne moji priatelia nejako vedia, pretože mi také nikto neposiela... Našťastie ma ale moji priatelia nevynechajú z mailing listu, keď sa jedná o niečo ozaj zábavné alebo poučné. Tento mail musím označiť za naozaj vtipný (najmä pre ženy) a naozaj poučný (najmä pre mužov)


Vybrala som len "kuchynskú" tématiku aby to nebolo úplne mimo tématiky KitchenZOO :)

Mužské chápanie...

1. Mala k nám prísť návšteva, v chladničke vymetené a tak som poslala svojho muža do hypermarketu nakúpiť. Vravím mu: "Drahý, v kuchyni máš lístoček, čo kúpiť", - a išla som upratovať. Sadol do auta, odišiel a za 15 min. telefón: "Prosím ťa, ako mám kúpiť 250 gramov hladkej múky?" 
Miesto lístka (veľkého ako krava) s nákupom, mi zobral recept na koláč, ktorý som mala položený pri počítači a šiel podľa toho nakupovať.

2. On je detailista, presný matematik, ale je potrebné úplne presne pomenovať položku, ktorú chcete kúpiť, pretože inak neprinesie nič. 
Tak napríklad: "Šľahačku nemali".
"Nemali? A pozeral si sa tam vedľa jogurtov?"
"Áno, pozeral, ale nemali! Mali tam len 12% a 18% smotanu na šľahanie, ale šľahačku nie!
A nerob zo mňa blbca!"

3. Môj muž miluje tie sladké čokoládové tyčinky. Pri nákupe ukladáme všetko do tašiek piate cez deviate a doma to ukladáme čo kam patrí. Manžel bol iniciatívny a sám začal vybaľovať nákup a svoje milované tyčinky si odniesol do svojej zásuvky. Lenže sa mu k tým dobrotám primiešala aj jedna malá náhradná kocka do WC, čo sa dáva do záchodovej misy.
Večer pri telke počujem ako vždy typické rozbaľovanie a šušťanie, chrupnutie, cucanie a zrazu vyskočil z pohovky, rozsvietil a reval: "Fuj, čo to robia za hnoj, zase nejaká novinka..." No skrátka, mlsný ako
pes a už nevie čo by zožral.

4. Bola som v pôrodnici a chcela som od manžela nech mi kúpi balenie neperlivej vody, prsné vložky a toaletný papier. Dostala som balenie minerálky, odličovacie tampóny a papierové kuchynské utierky.

5. Uvarila som hrachovú polievku, dojedli sme ju a ja som napustila vodu do hrnca, aby sa odmočil. Druhý deň som prišla z práce neskôr ako manžel a pýtala som sa či má hlad. Odpovedal, že dojedol tú polievku...

6. Včera som kúpila ryžové chlebíky. Dala som ich do zásobníka na chleba a keď môj muž dostal hlad, prišiel za mnou s tými plackami a pýta sa: "Je toto na jedenie?"
 Ja, práve v dobrej nálade mu vravím:"Nie, to je nový toaletný papier." A on odpovedal:"Tak prečo to je medzi chlebom?"



Chcem len podotknúť, že naozaj nie všetci muží sú takí, poznám aj svetlé výnimky, aj keď môj manžel by sa možno predsa v niektorom bode našiel :)


štvrtok 10. februára 2011

Chutne zdravo jednoducho...

Po niekoľko dňovej odmlke opäť prispievam do mojej kulinárskej ZOO :) Dôvody boli jednoduché, nedostatok času na varenie a nedostatok času na písanie niečoho iného, ako boli maily klientom, spolupracovníkom, dodávateľom, potenciálnym dodávateľom, potenciálnym klientom a tak...

Tri dni som odkladala prípravu jedného z mojich najobľúbenejších receptov. Je to jeden z prvých receptov vôbec, čo som sama varila a čo som si najmä sama vymyslela. Preto mám k tomuto jedlu špeciálny vzťah. Robím ho už dobrých 10 rokov :)

"Chutné, zdravé a jednoduché špenátové lasagne"


Potrebujete len pár ingrediencií:
lasagnové pláty, 17 ks (do podlhovastej zapekacej misy), mrazený listový špenát, 4 - 5 strúčikov cesnaku, Feta syr, gouda alebo iný tvrdý syr, oregano, soľ, čierne korenie, olivový olej a maslo.

Postup je easy, na troške oleja si dáme rozmraziť do hrnca špenát, na úplne najslabšom ohni, zakryté necháme postupne rozmraziť, odstavíme, osolíme, okoreníme a pridáme vytlačený cesnak.


Na šporák si postavíme veľký hrniec, v ktorom predvaríme lasagne. V tomto prípade odporúčam predvariť aj také na ktorých je uvedené, že sa nemusia predvárať, nakoľko tieto lasagne sa "nemočia" v bešameli, ani v žiadnej omáčke a mohli by ostať tvrdé a nedorobené. Predvarenie lasagní nie je nič zložité, len je potrebné dodržať pár zásad. Vodu privedieme do varu, osolíme a pridáme pár kvapiek oleja. Lasagne vkladáme po jednom na seba. Tým že prejdú olejovým povrchom vytvorí sa na nich povlak, vďaka čomu sa neprilepia. Voda musí neustále vrieť. Sem tam ich premiešame, tak aby sme sa ubezpečili, že sa nelepia. Dôležité je aj použiť naozaj veľký hrniec, dosť vody a nenahádzať tam viac ako tých 17 ks lasagnových plátov. Lebo ak ich príliš zaťažíte riskujete zlepenie... Varíme ich len do 5 minút, tak aby len zmäkli, nemusia sa uvariť.


Zapekaciu misu potrieme olejom. Lasagne zlejeme a dôkladne ochladíme pod tečúcou vodou. Ja zlejem horúcu vodu z hrnca a napustím tam studenú vodu, tak aby ostali lasagne úplne ochladené. Ak to neurobíte opäť riskujete zlepenie :) Potom si pripravím kuchynské papierové utierky a ako lasagne vyberám trocha ich osuším utierkou, aby z nich netiekla voda. Ukladám 4 pláty vedľa seba do misy. Na lasagne naložím 1/3 špenátovej zmesi a na to rozdrobím rukami 1/3 Feta syru, posypem oreganom a čiernym korením. Takto urobím ešte dve vrstvy, striedavo lasagne a náplň. Celé vrstvenie končí 5 ks lasagnových plátov, to je posledná vrstva. Odporúčam nechať pretŕčať okraje, tie sú po upečení veľmi chutné a chrumkavé a u nás je o ne vždy bitka :) Na záver už len posypem strúhaným syrom a na neho ešte poukladám hoblinky masla a dozdobím oreganom.



Do trúby na 190° na 20 - 25 minút, alebo až kým povrch pekne nezhnedne.

A už len dobrú chuť :)

nedeľa 6. februára 2011

Drahý dnes nevarím

Áno aj také dni sú, keď sa mi jednoducho variť nechce a radšej sa nechám pozvať na príjemný nedeľný obed do dobrej reštaurácie. Tak sme si dnešný deň vylepšili návštevou v Towers restaurant.

www.towersrestaurant.sk

Musím poznamenať, že na tak nadpriemernú reštauráciu majú naozaj podpriemernú stránku. Ale tak majitelia snáď časom pochopia, že kvalitná prezentácia na internete sa už týka aj reštaurácií :)


Manžel si dal paradajakovú polievku, ktorá bola chuťovo aj esteticky ozvláštnená porciou mascaropone vymiešaným s čerstvou bazalkou. Výrazná paradajková chuť sa tak príjemne bila s nevýraznou mliečnou chuťou mascarpone. Zaujímavé, určite si túto kombináciu vyskúšam aj doma. Ako druhý chod si manžel objednal šalát Towers. Tradičná chuť mixu zelených šalátov a cherry paradajok, doplnená porciou grilovanej hovädzej roštenky a to všetko preliate gorgonzolovým dressingom. Jednoduché a chutné, až na malý prešľap kuchára, ktorý akosi zabudol z mäsa odstrániť mastný okraj a nepožuvateľné šlachy. Našťastie bola porcia dosť veľká :)

Ja som sa rozhodla rovno bez polievky a predjedla prejsť na mäsový chod. Konkrétne teda pre bravčovú panenku, plnenú mozzarellou a sušenými paradajkami podavanú na rukole a cherry paradajkách. Výborná kombinácia, lákavo vyzerala a chutila úžasne. Jemné mäso ochutené červeným korením dokonale ladilo s chuťou pravej mozzarelly. Ako prílohu som si vybrala zemiakovú kašu, čo inak vačšina reštaurácií ani neponúka, prípadne ju robia z prášku. Čomu celkom nerozumiem, kedže ju vedia za pár minút spraviť z varených zemiakov. Každopádne tento môj výber bol šťastný. Naozaj odporúčam!


Towers má príjemnú obsluhu, dobrú kuchyňu, takže je to jedna z mála reštaurácii v Bratislave, kde sa vám naozaj podarí odniesť si plný žalúdok a príjemný pocit :)

sobota 5. februára 2011

Tri oriešky od babičky...

Dostala som ešte cez sviatky 3 veľké balíky orechov, mandle, lieskovce a vlašské orechy. Moja babička sa rozhodla že ona to nepotrebuje a tak sme si z návštevy východného Slovenska niesli asi tak 1,5 kg orechov. Kedže klasické orechové koláče moc nepečiem,  tak som sa rozhodla hľadať recept, kde viem použiť veľa orechov a výsledkom nebude 5 plechov koláču s pracovným názvom "práši sa mi z huby"... Výsledkom môjho hľadania bol jednoduchý a rýchly recept na orieškové koláčiky.


"Chrumkavé orieškové cookies"

200 g orechov (mandle/lieskovce/pekany/ vlašské orechy, ...) buď si vyberiete jeden druh, alebo zmiešate mix podľa chuti. Ja som dala 100g mandlí a 100g lieskovcov. Hodíte do stroja a posekáte na orieškovú múčku. K tomu pridáte 150 g hnedého trstinového cukru, 1 lyžicu solamylu a asi 30g masla. Potom už len prihodíte dve vajíčka a dochutíte vanilkovou esenciou. To je všetko, naozaj, žiadna múka, prášok do pečiva, NIČ :) takže hodnotím tieto cookies ako veľmi zdravé! Na plech už len dáte papier a lyžičkou urobíte kôpky. Nemusia byť nijak krásne pravidelné, oni sa v tom teple sami pekne roztečú na celkom okrúhle kolieska.


Upečiete to v teplovzdušnej rúre na 200° cca 10-12 min, kým nie sú okraje hnedé. Potom necháte trocha vychladnúť a z papiera pôjdu cookies dolu úplne ľahko.


Doporučujem podávať s nesladenou šľahačkou a preliate topingom. Ja som použila ďatľový sirup, ale to už nechajte pracovať fantáziu. Naozaj chutné a vhodné aj pre tých čo nemôžu, alebo nechcú múčne koláče. Takže odporúčam všetkými  desiatimi!
<a href="http://www.bloglovin.com/blog/2325805/kitchenzoo?claim=ukcg6mfz3pa">Follow my blog with bloglovin</a>

piatok 4. februára 2011

Thanks to Maťka S. :)



Za dnešný výtvor sa musím poďakovať predovšetkým mojej kamarátke Maťke, kedže dnes ma nielen inšpirovala, ale poskytla mi aj naozaj unikátny obrázkový recept "lenivej gazdinky" na chutný Quiche. Kto nevie čo to je, nech len gúľa očami a číta ďalej... Špeciálne musím pochváliť autorku receptu, jednak za vypracovanie obrázkovej a textovej dokumentácie a taktiež za nápaditosť ingrediencií. Špenát s kozím syrom a sušenými paradajkami... Mňamm! 




Kedže som ale doma nemala to, čo sa v recepte odporúča, bola som nútená mierne improvizvať... tu je moja upravená verzia

"Quich extra lenivej gazdinky - ktorej sa nechcelo ísť nakúpiť" 

Na plnku si zvoľte v prípade tohto receptu naozaj čokoľvek:
Ja som sa rozhodla pre sparenú brokolicu a drvený špenát, dnes som proste mala chuť na zelenú. Brokolicu som teda len mierne urobila na pare a špenát som po roztopení ochutila taveným syrom, posolila, pokorenila a pridala tri strúčiky cesnaku. K špenátu som ešte pridala mierne osmáhnutú cibuľku. Kedže špenát som mala len drvený, vytvorila sa krásne zelená hmota, ku ktorej som po vychladnutí ešte primiešala jedno vajce (aby po upečení dostala hmota tvar).

Na zálievku potrebujete:
200 g kyslej smotany a 3 vajcia, vymiešať, posoliť, pokoreniť a ja som pridala ešte trocha oregána nech to vonia.




Potom vám už len stačí forma na pečenie, lístkove cesto, a strúhaný tvrdý syr. 

V mojom prípade je forma tortová s vysokým okrajom, takže riziko vykypenia je minimálne :)
Formu som vyložila papierom na pečenie a uložila na ňu lístkové cesto. Kedže cesta bolo trocha viac, vyložila som okraje dvojito, aby boli po upečení pevnejšie a držali tvar. Na cesto už len uložiť brokolicu, zaliať zelenou hmotou zo špenátu a potom aj zálievkou zo smotany. Navrch som dala veľkú kopu strúhanej goudy a do trúby s tým. Na 190°, horný a spodný ohrev (nie teplovzdušný režim) a piecť tak 35 minút, alebo kým nie je vrch pekne zlatistý.

Dobrú chuť a ešte raz Thanks to Maťka S. :)

A táto fotka je pozdrav pre Casperka :)







streda 2. februára 2011

mäsožravci sme...


"Bravčové karé plnené bylinkovým syrom a slivkou"

Natenko vyklepané bravčové karé osolím a okorením a posypem vnútornú stranu provensálskym korením, naplním syrom s bielou plesňou a sušenou slivkou. Na panvici opečiem do zlatista a dám dorobiť do rúry. Je to podobný recept ako moj predošlý post "Kuracie prsia plnené syrom Brie". Takže aj postup je takmer rovnaký. Akurát omáčku som si tentokrát zvolila na sladko...



"Slivkovo-vínová omáčka"

Nakrájané sušené slivky opečiem na troške masla, okorením čerstvým mletým korením a pridám Badián (nádherne sladkastá voňavá korenina, obľúbila som si ju k mäsu aj do koláčov). Zalejem červeným vínom a pridám aj 1 dcl vody. Nechám zredukovať. Kto chce môže ju potom čiastočne vymixovať, ale kto si libuje v omáčke s kúskami sliviek má to hotové :)

Ako prílohu som zvolila zemiaky, ale žiadna forma ktorú obľubujeme, ako sú varené zemiaky s maslom, alebo zemiaková kaša sa mi k tomu nehodila... preto som sa rozhodla, že sa pokúsim tie zemiačky vypražiť! Vyprážam naozaj len výnimočne, takže toto bol taký pokus



"Zemiaková slama"

Zemiačky ošúpeme a nakrájame na tenké slíže, osušíme utierkou a hodíme na rozpálený olej, pražíme až kým nie sú zemiačky zlatisté. Vyberieme na papierovú utierku a už len posolíme. Ako nie som extra na zemiaky a už vôbec nie na hranolky, takže mňa si tento spôsob nezískal... Určite by bola zemiaková slama lepšia, ak by sa obalila múkou, alebo strúhankou a hodila do naozaj horúceho oleja do fritézy. Myslím že tak by mohla byť naozaj chrumkavá a tým aj chutnejšia... Fritézu nemám a ani ju nemienim do svojej kuchyne dokupovať, takže mi neostáva nič iné len vymyslieť inú prílohu...


utorok 1. februára 2011

Včera nebol dobrý začiatok môjho večerného kulinárčenia... :) Začalo to v mäsiarstve, kde som zistila, že nemám hotovosť a ujo mäsiar musel môj nákup vystornovať. Ostala som len pri dvoch kuracích prsiach, ktoré sa chvalabohu šťastlivo dostali až k nám do kuchyne... Pokračovalo to neschoponosťou vymyslieť niečo z ingrediencií čo sa doma nachádzali. Ale nakoniec som po krátkom browsovaní dostala nápad...

Čo tak naplniť kuracie prsia francúzskym Brie a len tak na prírodno opiecť a potom trocha podusiť v rúre? Áno, začalo svitať na lepšiu večeru... :)

Takže "Kuracie prsia plnené syrom Brie":
Kuracie prsia rozklepať na tenko, osoliť z oboch strán, z vnútornej strany aj opaprikovať a okoreniť, nakrájaný Brie uložiť na mäsko a jednoducho zabaliť do batôžka. Obaliť v hladkej múke a šup s tým na trochu oleja na panvicu. Opekám to vždy tak mierne do zlatista, nech to má takú chrumkavejšiu štruktúru, nemám rada keď to mäso vyzerá len tak mrtvolne biele :) Z panvice rovno naukladať do menšieho pekáča a podliať trochou vody. Na 25 minút dať zapiecť a keď sa z vody stane výpek, tak je to viac menej ready. Kto nechce zrovna omáčku, tak už nemusí robiť nič, ale my máme k ryži radi aj niečo tekuté. Takže výpek treba zliať a na panvici dorobiť, zahustiť, dosoliť a ochutiť bylinkami.

Ako prílohu som si ešte vymyslela "Voňavé mladé fazuľové lusky":
Tu musím napísať, že sa mi postupne podarilo odstrániť manželovu nechuť voči luskom, pretože pochopil, že tie mladé nemajú bočný vlas a sú veľmi chutné.
Mladé dlhé lusky treba spariť, ale tak aby zostali chrumkavé, na panvičke opečiem voňavú údenú slaninku a na ňu hodím lusky, už len zmiešam a vytlačím malý strúčik cesnaku. Už nedusím, nepečiem, len premiešam a je to... dokonalá voňavá a chutná príloha k mäsu.

Opäť pokus o fotku... ale tak neustále pracujem na lepšom prevedení... :)