piatok 18. februára 2011

Tomato&Cilantro soup

Absolútne nerozumiem jednej veci, prečo u nás ešte stále nie je populárna bylinka menom Cilantro, teda koriandrová vňať. Aj napriek tomu, že koriander, či už mletý, alebo celý dostanete takmer bez problémov. Je to jedna z najchutnejších bylín, prevonia, ochutí, ozvláštni snáď každý pokrm. Od šalátov, cez cestoviny, mäso aj polievky. Pritom si myslím, že nie je náročná ani na pestovanie, ani nie je nijak exotická, aby nemohla byť bežnou súčasťou v potravinách podobne ako trebárs petržlenová vňať. V Amerike si kúpite obrovský zväzok v každých bežných potravinách a v západnej Európe ju majú snáď na každom trhovisku... len u nás ju akosi stále ľudia neobjavili... Dúfam, že ten čas raz príde! Alebo keď konečne budem mať veľkú slnečnú terasu, tak si tam začnem túto vňať pestovať vo veľkom :)


Pred pár dňami som koriandrovú vňať objavila v potravinách v Auparku. Žiadna veľká výhra, pretože ako sa dalo čakať, ležala utlačená na okraji chladiaceho boxu, prevalcovaná ostatnými notoricky známymi vňaťami. Chuderka :( Zachránila som si jeden balíček a doma som ho po dôkladnom ošetrení dala zamraziť. Mrazím všetky bylinky, už nakrájané a potom len pridávam podľa potreby...

Včera som mala úplne strašnú chuť na paradajkovú polievku, Navyše môj manžel z posledného nákupu doniesol z nejakého dôvodu asi tak jeden a pol kila paradajok, ktoré sú podla mňa poživateľné len vymixované v polievke, alebo v omáčke, inak chutia ako umelá hmota :( Aj to som sa rozhodla do polievky kombinovať čerstvé paradajky s konzervovanými a pretlakom.


Postup:
Na olivovolm oleji osmáhneme pokrájanú šalotku a 2 - 3 strúčiky cesnaku, pridáme 2 lyžičky mletého kmínu a 1 lyžičku červenej papriky. Krátko orestujeme a pridáme nakrájané sparené a olúpané paradajky, 1 konzervu krájaných paradajok a 1 malú konzervu pretlaku. Pokiaľ budete mať v lete naozaj sladké zrelé paradajky, tak všetky konzervy môžete spokojne vynechať. Podlejeme vývarom, posypeme oregánom a sušeným koriandrom a necháme variť tak 25 - 30 minút. Kto má rád polievku sladkú môže pridať aj 2-3 lyžice hnedého cukru. Po dovarení odstavíme a mixérom vymixujeme. Nakoniec už len osolíme, okoreníme, pridáme štipku cayennskeho korenia a ešte trocha limetkovej šťavy. Tieto ingrediencie už používame podľa individuálnej chuti. Na záver pridáme veľkú hrsť čerstvej koriandrovej vňate. Podávame posypané parmezánom a ja som pridala ešte na zjemnenie malú lyžičku kyslej smotany.


Ako prílohu som si v rámci testovania rôznych druhov muffinov vybrala slané muffiny plnené sušenými paradajkami a posypané parmezánom. Boli k tomu dokonalé :)

3 komentáre:

  1. muffinový maratón? :) slané muffiny sú tiež mňam. ale koriander nemáááám rada, ble :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. dohanam a trenujem :):) som doteraz nemala muffinovu formu vlastnu :) Ja keby som mohla dam koriander vsade... ale najviac mi chuti v indickej kuchyni to je teprve smak :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tak koriander je aj moja velka laska :) v taliansku som si ho tiez kupovavala. snazila som si zohnat semienka, ze si ho zasadim, ale smola. :( ale kupim si v auparku a sup do paradajkovej polievky :) dakujem za tip :)

    OdpovedaťOdstrániť